Изберете страница

Слухът, че медийният бос Иво Прокопиев се готви да управлява България, може и да не се окаже толкова пресилен. Това пише вестник „Уикенд“ през 2008 година, малко преди началото на управлението на Бойко Борисов. И продължава Неотдавна 37-годишният (тогава) издател на икономическите вестници „Капитал“ и „Дневник“ бе разконспириран, че посещава курсове за обучение на премиери в Харвардския университет и че е гласен за министър-председател в бъдещ „експертен“ кабинет.

И макар Прокопиев да отрече категорично информацията, напоследък името на медийния бос все по-усилено се спряга като един от враговете на тройната коалиция. Въпреки че Прокопиев и журналисти от неговите издания не са попаднали в разработката „Галерия“, издателят предизвиква подозренията на службите за сигурност, че ще е сред най-облагодетелстваните от предсрочното падане на кабинета „Станишев“.

Ivo Prokopiev Emil Kyulev 05Роденият в Разград Иво Прокопиев окончателно се превърна в един от нелюбимите персонажи на властта, когато във вестник „Капитал“ излезе стенограма от закритото заседание на комисията по вътрешен ред към парламента, която личи няколко министри и видни полицейски шефове във връзки с алкохолни босове. И до днес не е ясно как Иво Прокопиев се сдоби със секретния документ, който разтърси държавата факт е обаче, медийният бос бе лично заинтересован да се възбуди разследване срещу монополистите в алкохолния бизнес заради участието си във винпром „Дамяница“.

Затова мнозина критици на Прокопиев твърдят, че в повечето случаи, макар и принципни, медийните атаки на изданията на 37-годишния богаташ срещу правителството и частни икономически институции често облагодетелстват по прекрасен начин издателя – хеле пък ако той действително си е поставил амбициозната цел да управлява държавата! Роден през 1971 г. в Разград, Иво Прокопиев е един от най-богатите хора в страната, но този факт старателно е игнориран в медийната му „визитка“.

Издателският бизнес представлява незначителен откъм финанси, но крупен като влияние дял от империята на младия олигарх Днес Прокопиев управлява над 15 компании, а богатството му се изчислява на около 500 милиона лева. Световната финансова криза, неподминала и българската фондова борса, удари сериозно по имиджа на богаташа да прави пари не по тъмен начин, а използвайки гения на икономическия си ум. Именно на база „знам и мога“ е базиран и конфликтът между Иво Прокопиев с босовете на варненската групировка ТИМ.

От години вестниците на издателя са особено критични към бизнеса на тимаджиите и следят под лупа просперитета на някогашните пехотинци от поделението „Тихина“. Прокопиев преживя тежко бума на акциите на „Химимпорт“ преди 2 години и още няколко листвани на борсата предприятия, управлявани от тимаджиите. „Конфликтът е генерален – в един момент се оказа, че тези, които ни гледат с пренебрежение и ни квалифицират като „мутри“ и „спортисти“, останаха в периферията на бизнеса и не получиха признанието, което си мислят, че трябва да имат, щом са от клуба на „икономическите гении“.

Ivo Prokopiev Emil Kyulev 03Затова и стартираха организирана медийна кампания срещу нас“, обясняват търканията си с Иво Прокопиев тимаджиите. По ирония на съдбата точно враговете на медийния бос спасяват живота му. Преди година е осуетено убийство на олигарха който е „поръчан“ от известен подземен бос. Мерникът на Иво Прокопиев е вдигнат заради конфликт на бизнес интереси, а не заради публикации в медиите му.

Според мълвата тогава тимаджите убеждават силовия бос, че има и други начини да се разбере с издателя. Прокопиев има търкания не само с тимаджиите. Съвсем наскоро американският вестник „Вашингтон таймс“ публикува на цяпа страница обширен очерк за собственика на медийната групировка „Икономедия“. С малки букви под материала се мъдреше текстът „платена публикация от компанията „Jntertravel Partners“.

Според Иво Прокопиев скандалният текст е поръчан от Людмил Стойков и цели да го оклевети. Медиите в България пък не публикуваха нито ред от материала, макар той да представляваше частно разследване на икономическа групировка. Най-скандалният пасаж в публикацията на американското издание е, че Прокопиев иска да свали Станишев за да управлява вместо него като премиер. Според текста има заинтересовани в самото правителство тройната коалиция да падне, за да може „някои да задоволят собствените си стремежи за власт и влияние“.

Ivo Prokopiev Emil Kyulev 01Според сценария, описан в американското издание, НДСВ напуска коалицията, БСП и ДПС остават само със 115 от 240 места в парламента и по този начин губят мнозинство. Срещу тях ще има 125 депутати от различни партийни формации, които, ако стигнат до споразумение, могат да бламират правителството и използвайки мандата на НДСВ, да сформират нов експертен кабинет, който да свика извънредни парламентарни избори.

Този сценарий вече е обсъждан с експерти от Европейската комисия, за да се осигури подкрепата на Брюксел. Планирани са и консултации с американската страна, за да се спечели и подкрепата на Вашингтон“, гласи платената публикация в американското издание. Според тайния план се спрягат имената на двама кандидати за премиер, които да управляват временно вместо Станишев до провеждането на изборите -на живеещия в Лондон икономист Димитър Иванов и на Иво Прокопиев.

Друго твърдение, намерило място в платената публикация в щатския вестник, е, че Иво Прокопиев дължи просперитета си на Илия Павлов и Емил Кюлев. В началото на 90-те днешният богаташ пристига в София от родния Разград и започва работа като репортер във в. „Пари“ заедно със своя колега филип Харманджиев. „На двамата млади репортери се възлагат статии за българските брейди облигации и те успяват да обработят данните по такъв начин, че да заблудят дори анализаторите от Ройтерс.

Говори се, че това е пожелано от една от емблематичните фигури на българския преходен период, собственика на прословутата „Мултигруп“ Илия Павлов, застрелян от неизвестен убиец пред офиса си в София вечерта на 8 март 2003 г. Прокопиев и Харманджиев извършват подобни услуги и за друг богат български бизнесмен, който също не е сред живите. Това е банкерът Емил Кюлев, застрелян в колата си посред бял ден в центъра на София на 26 октомври 2005 г. Престъплението още не е разкрито от българските власти“, пише във „Вашингон пост“.

Ivo Prokopiev Emil Kyulev 02Че Иво Прокопиев бе изключително близък с Кюлев, е публична тайна в България. След убийството му (ирония на съдбата е, че месеци преди да бъде убит банкерът, той, подобно на Прокопиев, е спряган за премиер на България) вдовицата Весела повери авоарите си именно на консултантски компании и ИН’ вестиционни фондове, управлявани от медийния бос. Затова се намират мнозина, които да твърдят, че реално Прокопиев наследи парите на Кюлев Неговата компания „Булброкърс“ участва в преговорите за продажбата на ДЗИ Банк на гръцката Юробанк И еф Джи, за която бяха платени 415 милиона лева.

Прокопиев бе в основата и на сделката за застрахователното дружество ДЗИ, което бе изтъргувано за 260 милиона евро. С още няколко по-дребни сделки, минали отново през „Булброкърс“, наследниците на Кюлев спечелиха над 500 милиона евро. Днес по-голяма част от парите липсват. Поради тази причина усилено се мълви за конфликт между Весела Кюлева и Иво Прокопиев. финансовият гений волно или неволно е извършил доста рискови сделки с покупки на акции в различни предприятия, с което е успял да стопи близо наполовина наследството на Емил Кюлев.

Ivo Prokopiev Emil Kyulev 04Наскоро Прокопиев направи опит за учредяването на своя собствена банка, но отговорът от БНБ все още не е дошъл. Малко утешение за наследника на Кюлев е, че разполага с трезор в Македония. Миналата година Прокопиев купи комшийската Приватна банка. В последните месеци бизнес империята на младия мултимилионер преживява страхотни трусове заради световната банкова криза.

Точна оценка на загубите на компанията „Булброкърс“и поверените й от доста корпоративни клиенти авоари не може да се направи, но според някои песимистични прогнози сумата е трицифрено число в милиони. Дали заради това Иво Прокопиев не гледа към премиерския стол, като спасителен вариант за себе си и бизнеса.